Шановні відвідувачі! Впродовж дії воєнного стану музей зачинено для відвідування.

Відділ безхребетних тварин

Метелик птахокрилка
У відділі широко представлені унікальні колекції губок, коралів і молюсків, ракоподібних, павуків, жуків і метеликів. У залах відділу представлені в усьому своєму розмаїтті безхребетні тварини, більшість з яких експонується в нових скляних вітринах, обладнаних сучасним освітленням.

Від видатного вченого і мандрівника М.М. Миклухо-Маклая музеєм отримані скляні губки, зібрані ним 1873 року біля Філіппінських островів. З 1873 року зберігається велика колекція харківського колекціонера, дійсного статського радника Д.А. Донець-Захаржевського, що містить 19217 видів жуків. Ці колекції і сьогодні зберігаються у наукових фондах і демонструються в експозиційних залах відділу.

Морське вушко (мушля)
Колекція молюсків представлена мушлями, зібраними з усіх куточків світу. Серед них є унікальні експонати, такі як отруйний молюск-конус «Слава морів», пурпуроносні молюски, що є джерелом цінного барвника, та мушля найбільшої у світі велетенської тридакни. Останнім придбанням відділу є колекції безхребетних тварин з Антарктиди – цей науковий матеріал складається з представників різних типів та класів тварин – це кишковопорожнинні, черви, голкошкірі тощо.

У залі «Ентомологія» експозиція вирізняється великою кількістю експонатів (понад 5 тис.) та відображає роль цієї групи тварин у природі взагалі та їх вплив на господарську діяльність та життя людини. Перлиною залу є експозиція тропічних метеликів та твердокрилих комах.

Зал «Безхребетні»

Експозиція «Губки»

Скляна губка

Мушля гребінця

Тропічні жуки

Тропічні метелики

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ НАСТУПНІ СТАТТІ:
2 коментарі

Перш ніж надсилати коментар, прочитайте інформацію на сторінці "Правила коментування"