Шановні відвідувачі! Впродовж дії воєнного стану музей зачинено для відвідування.

Геологічний відділ

Онікс
Мінералогічне зібрання музею складається з понад 25 тисяч експонатів. Систематична колекція включає, головним чином, найбільш типових представників усіх класів мінералів, зразки дорогоцінного і виробного каміння, корисних копалин з різних родовищ нашої країни і багатьох країн світу.

Це і унікальний флорентійський мармур, і великий штуф малахіту, і 100-кілограмовий кристал гірського кришталю, і фрагменти 35 метеоритів загальною вагою 155 кг. Метеоритна колекція музею розпочалася з метеорита, який упав на територію Смоленської губернії у 1807 році та був подарований музею графом С. Потоцьким. З початку XIX століття в експозиційному залі «Мінералогія» зберігаються та демонструються макет самородного золота та смарагд – подарунки російської імператорської родини.

Метеорит – подарунок С. Потоцького
Палеонтологічні зібрання складаються з понад 3 тисяч викопних тварин та рослин. Це і скелетні елементи плезіозавра, знайдені на території нинішнього Ізюмського району Харківської області, що зберігаються в музеї з 1899 року, і скелет мамонта, і гіпсовий зліпок його дитинчати, а також монографічні колекції відомих вчених-геологів – О.В. Гурова, Д.М. Соболєва та багатьох інших.

Основу палеонтологічних експозицій складають викопні рештки тварин, знайдених на території Харківської області. Експозиції містять цінний науковий матеріал, що ілюструє систему філогенетичних взаємовідносин, історичний розвиток тварин і рослин від зародження життя на Землі до наших днів, а також розрізнені викопні рештки рослин, тварин і цілісні скелети. У видовищних діорамах показано ландшафти минулого і типових їхніх мешканців.

Зал «Мінералогія»

Фрагмент експозиції залу «Мінералогія»

Кристали аметисту

Агат

Дендрити

Малахіт

Смарагд – подарунок царської родини

Макет самородного золота – подарунок царської родини

Діорама «Карстова печера»

Фрагмент експозиції залу «Палеонтологія»

Мамонтеня Діма. Гіпсовий зліпок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ НАСТУПНІ СТАТТІ:
6 коментарів
  1. Существует ли возможность посетить геологический отдел музея?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Да, существует. Если у вас есть группа товарищей, то вы можете заказать экскурсию. Если же вы придёте в одиночку, то лучше всего будет, если вы присоединитесь к какой-то группе. Узнать, на какие дни записаны экскурсии по геологии, вы сможете по телефону 705-12-42. Учтите, что они бывают нечасто. Поспрашивайте знакомых, возможно, у вас соберётся группа желающих посмотреть геологию?

      Видалити
  2. Хм... а одиночных поситителей не пускают?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Одиночных посетителей пускают, если они оплатят стоимость групповой экскурсии - 450 грн. В противном случае читайте ответ на предыдущий комментарий, там всё описано.

      Видалити
  3. Здравствуйте. Геологический отдел сейчас работает? И если да, то набираются ли обычно группы по субботам для "одиночек"?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Да, геологический отдел работает. По поводу экскурсий в этот отдел вам подскажет наш организатор экскурсий Юлия Павловна. Её телефоны: (050) 302-23-70, (096) 951-84-70.

      Видалити

Перш ніж надсилати коментар, прочитайте інформацію на сторінці "Правила коментування"