Шановні відвідувачі! Впродовж дії воєнного стану музей зачинено для відвідування.

Відділ еволюції органічного світу та охорони природи

Мадагаскарська руконіжка
Експозиції відділу розкривають основні закономірності історичного розвитку органічного світу від найдавніших до сучасних форм життя, а також роль зовнішнього середовища в еволюції тварин і рослин.

Відділ має найбільшу в Україні колекцію приматів. Історія створення колекції приматів у її сучасному вигляді починається з початку ХІХ століття – часу створення Зоологічного кабінету Імператорського Харківського університету.

Найстаріше опудало колекції – левова ігрунка – датовано 1826 роком, про що є запис у «Книзі для записування прирощень по Зоологічному кабінету. Матеріальній книзі» (1826-1864 рр.).

Біогрупа «Гамадрили»
Сучасна колекція налічує 205 одиниць зберігання, до складу якої входить 58 видів мавп. Серед цінних експонатів колекції найстаріші – ігрунка золотиста (1826 р.), уїстіті (1832 р.), ревун рудий (1837 р.), макака магот (1841 р.), сакі чортів (1872 р.), лорі цейлонський (1875 р.) р.) та інші. Окрасою колекції приматів є опудало руконіжки мадагаскарської, катті, мандрила, гібона, носача, орангутана та багатьох інших, більшість з яких занесені до Червоної книги МСОП.

Колекція приматів є складовою науково-експозиційного комплексу «Походження людини» та використовується при вивченні відповідної теми, а також загальної зоології та систематики ссавців. У залі «Походження людини» розкриваються етапи біологічної та соціальної еволюції людини.

У музеї існує відділ охорони природи, в якому розкриваються основні питання охорони довкілля та охорони геологічних пам'яток, демонструються рідкісні та зникаючі види тварин, а в діорамах представлені деякі заповідники нашої країни. Особлива увага приділяється зонам екологічного ризику, також існує експозиція, що відображає екологічну ситуацію в Харківській області.

Експозиція «Породи голубів»

Фрагмент експозиції «Природний відбір»

Зал «Охорона природи»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ НАСТУПНІ СТАТТІ:
Немає коментарів
Дописати коментар

Перш ніж надсилати коментар, прочитайте інформацію на сторінці "Правила коментування"