Шановні відвідувачі! Впродовж дії воєнного стану музей зачинено для відвідування.

Колекція ластоногих

Морж
Морж
Більшість колекцій Музею природи є унікальними, оскільки до їхнього складу входять рідкісні та зникаючі види тварин з усієї земної кулі. Використовуючи різні форми експозиції, Музей природи сприяє формуванню екологічного та природоохоронного світогляду, посідаючи особливе місце у вивченні та збереженні природи. Особливим інтересом користуються у відвідувачів музею морські ссавці, такі як кити, сирени та ластоногі.

Ластоногі являють собою вторинноводних ссавців, які різною мірою зберегли зв'язок із сушею. Раніше ластоногих виділяли в окремий ряд, зараз їх відносять до складу ряду хижих.

Довжина тіла ластоногих 150-650 см, вага 100-3500 кг. Характерна глибока адаптація до водного середовища. Форма тіла обтічна, кінцівки перетворені на ласти. Сильно розвинена підшкірна жирова клітковина.

Діапазон харчування ластоногих досить широкий: риба, ракоподібні, молюски, іноді птахи і морські ссавці. Лише в деяких спостерігаються риси кормової спеціалізації.

Фрагмент експозиції Ластоногі
Фрагмент експозиції «Ластоногі»
Розмноження та линяння відбуваються тільки на суші або на плавучому льоду. Деякі є мешканцями прибережних вод, ведуть осілий спосіб життя, інші здійснюють далекі міграції.

Мешкають переважно в холодних і помірних водах Світового океану, а також у внутрішніх водоймах (Ладозьке озеро, Байкал, Каспійське море).

Систематично ластоногі найбільш близькі до хижих. Нині виділяють три родини ластоногих: моржеві (Odobenidae), вухачеві (Otariidae), тюленеві (Phocidae). Низка спільних ознак, зокрема, особливості локомоції та будова задніх кінцівок, дає змогу об'єднати в одну групу родини моржевих і вухачевих, які використовують задні ласти для пересування суходолом, і протиставити їм родину тюленевих.

Ластоногі, за різними даними, налічують 31-33 види.

Колекція Музею природи Харківського національного університету налічує 11 видів ластоногих, представлених 21 опудалом.

Родина моржеві – Odobenidae

1. Морж – Odobenus rosmarus L. Крупний вид, єдиний представник родини. Довжина тіла до 4,5 м, вага до 2 т. Характерна наявність бивнів завдовжки до 1 м. Мешкає в прибережних водах і неглибоких ділянках Північного Льодовитого океану, суміжних районах Атлантичного океану та Берингового моря.
  • Опудало моржа (самець). Тихоокеанський підвид (Odobenus rosmarus divergens Illiger). Довжина 285 см. Добутий на Чукотці в 1977 р.
  • Голова моржа (самець). Атлантичний підвид (Odobenus rosmarus rosmarus L.). Довжина 50 см. Добутий на Білому морі.

Родина вухачеві – Otariidae

1. Північний морський котик – Callorhinus ursinus L. Довжина тіла до 2,1 м, вага до 300 кг. Мешкає в північній частині Тихого океану до Японії та Каліфорнії на півдні. Більшу частину часу котики проводять у воді, здійснюють далекі міграції.
  • Опудало котика (самець). Довжина 160 см. Добутий на острові Беринга в 1976 р.
  • Опудало котика (самиця). Довжина 100 см. Добутий на острові Беринга в 1976 р.
  • Опудало котика (малюк) – 2 екз. Довжина 50 см і 55 см. Добуті на острові Беринга в 1976 і 1978 роках.

2. Сивуч – Eumetopias jubatus Schreber. Найбільший представник родини. Довжина тіла до 385 см, вага до 1120 кг. Мешкає в північній частині Тихого океану до Японії та Каліфорнії на півдні. Веде осілий спосіб життя. Зазвичай зустрічається біля скелястих берегів.
  • Опудало сивуча (самка) – 2 екз. Довжина 145 см і 150 см. Добуті на острові Беринга в 1976 р. і на острові Мідному в 1978 р.
  • Опудало сивуча (малюк) – 2 екз. Довжина 90 см і 120 см. Добуті на острові Беринга в 1976 р. і на острові Мідному в 1978 р.

Родина тюленеві – Phocidae

1. Тюлень-крабоїд – Lobodon carcinophagus Hombron et Jacquinot. Довжина тіла до 2,6 м, вага до 250 кг. Мешкає у водах Антарктики, переважно в зоні дрейфуючого льоду.
  • Опудало тюленя-крабоїда. Довжина 205 см. Доставлений з Антарктики в 1967 р.

2. Лахтак бородатий – Erignathus barbatus Erxleben. Довжина тіла до 2,7 м, вага до 360 кг. Мешкає в прибережних водах Північного Льодовитого океану, Охотського і Берингового морів, біля узбережжя Гренландії та Лабрадору.
  • Опудало лахтака бородатого. Довжина 215 см.

3. Гренландський тюлень – Pagophilus groenlandica Erxleben. Довжина тіла до 205 см, вага до 164 кг. Мешкає серед дрейфуючого льоду біля Ньюфаундленду, Лабрадору, західних і східних берегів Гренландії, у Гренландському, Норвезькому, Баренцевому, Карському, Білому морях.
  • Опудало гренландського тюленя (малюк). Довжина 120 см. Добутий в Архангельській області в 1992 р.
  • Опудало гренландського тюленя (малюк). Довжина 100 см.

4. Байкальська нерпа – Pusa sibirica Gmelin. Довжина тіла до 140 см, вага до 55 кг. Мешкає серед льоду і біля берегів озера Байкал.
  • Опудало байкальської нерпи (малюк). Довжина 85 см. Придбаний в Іркутському зоокомбінаті в 1984-85 рр.

5. Кільчаста нерпа – Pusa hispida Schreber. Довжина тіла до 150 см, вага до 60 кг. Мешкає серед льоду в Північному Льодовитому океані, на півночі Атлантики, у Балтійському, Беринговому та Охотському морях, озерах Ладозькому і Сайма.
  • Опудало кільчастої нерпи. Довжина 100 см.

6. Каспійська нерпа – Pusa caspica Gmelin. Довжина тіла до 150 см, вага до 100 кг. Мешкає в Каспійському морі на льоду, піщаних острівцях та відкритій воді.
  • Опудало каспійської нерпи. Довжина 95 см.

7. Звичайний тюлень – Phoca vitulina L. Довжина тіла до 1,9 м, вага до 150 кг. Мешкає в прибережних районах північної частини Атлантичного і Тихого океанів, суміжних ділянках Північного Льодовитого океану.
  • Опудало звичайного тюленя (тихоокеанський островний тюлень або антур – P. v. curilensis Inukai, самиця). Довжина 180 см. Добутий у 1976 р.
  • Опудало звичайного тюленя (тихоокеанський островний тюлень або антур – P. v. curilensis Inukai, малюк). Довжина 115 см. Добутий у 1976 р.
  • Опудало звичайного тюленя (тихоокеанський плямистий тюлень або ларга – P. v. largha Pallas, малюк). Довжина 110 см. Добутий у Приморському краї в 1976 р.

8. Тюлень Росса – Ommatophoca rossi Gray. Довжина тіла до 2,8 м, вага до 250 кг. Мешкає у водах Антарктики поблизу льоду.
  • Опудало тюленя Росса. Довжина 190 см. Добутий в Антарктиці.

Ця колекція представлена експозиційним комплексом, складовою частиною якого є діорама «Далекосхідні ластоногі», де тварини демонструються в природному середовищі існування. Таким чином, колекція ластоногих представляє певний інтерес як для фахівців-зоологів, так і для простих відвідувачів, які бажають ознайомитися з тваринним світом нашої планети.
А.Р. Лунячек

Діорама Далекосхідні ластоногі
Діорама «Далекосхідні ластоногі»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ НАСТУПНІ СТАТТІ:
Немає коментарів
Дописати коментар

Перш ніж надсилати коментар, прочитайте інформацію на сторінці "Правила коментування"