Шановні відвідувачі! Впродовж дії воєнного стану музей зачинено для відвідування.

Експозиційна робота у Музеї природи

Зал Риби
Зал «Риби»
Експозиції природничих музеїв будуються на основі відтворення фрагментів живої природи. У наш час розвиток нових технологій, поява сучасних матеріалів висувають підвищені вимоги до якості оформлення експозиції, передбачають залучення до елементів їхнього оформлення не тільки біогруп і діорам, а й діючих моделей деяких біоценозів. При створенні сучасних експозицій у Музеї природи ХНУ використовується спільна робота всіх ланок колективу музею, починаючи від наукових співробітників і закінчуючи реставраторами та художниками.

Головне завдання експозиційної роботи – показати відвідувачу яскравий, емоційно насичений, лаконічний експозиційний комплекс, що сприяє розвитку наукового світогляду. Для вирішення цього завдання потрібні наукові знання, уява, художній смак.

Діорама Амазонка
Діорама «Амазонка»
Під час побудови нової експозиції необхідно правильно оцінити її цілі та завдання, а також можливі варіанти впровадження. Інакше кажучи, ми ставимо проблему та вирішуємо, за допомогою яких музейних методів та засобів можливе здійснення нашого задуму. Прикладом такої роботи є деякі експозиційні комплекси, запроваджені у 2004-2006 рр. у Музеї природи. Результати творчої роботи колективу музею можна побачити у залі «Риби», цікаві рішення сучасної демонстрації тварин представлені експозиційними комплексами «Ряд Папугоподібні», «Ряд Хоботні» та «Ряд Сирени».

У традиційну систематичну експозицію залу «Риби» включено діораму «Амазонка» з натуральними та штучними рослинами та живими рибами, що населяють даний біотоп. Дерево, що стоїть у воді, виготовлене з самотвердіючих пластмас за допомогою силіконових форм.

Для створення ефекту водної стихії зал виконаний у синьо-зелених тонах. Підкреслюють ефект підводного світу два батики, вмонтовані у сферичну фальшстену.

Експозиційні комплекси Хоботні та Сирени
Експозиційні комплекси «Хоботні» та «Сирени»
У цих та інших новостворених експозиціях активно використовується скло, оракал, сучасні облицювальні матеріали, спеціальне підсвічування. Для діорам «Кембрійське море» та «Амазонка» були створені невеликі струмки-водоспади, що перекачують воду замкнутим циклом. Додатковий ефект дає підсвічування люмінесцентними лампами синього та червоного спектру.

При проектуванні та створенні цих експозиційних комплексів ми прагнули не тільки наукової та якісної демонстрації експонатів, а й оригінальності всієї експозиції.

Насамкінець слід зазначити, що від якості експозиції, її сучасного розвитку та вдосконалення часто залежить відродження та затребуваність природничих музеїв України.
Р.Е. Лунячек

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ НАСТУПНІ СТАТТІ:
Немає коментарів
Дописати коментар

Перш ніж надсилати коментар, прочитайте інформацію на сторінці "Правила коментування"